Master clock - VEZÉRlőórák

Szabó géza „master clock” oldalai

A vezérlőórák (master clock, mutteruhr vagy hauptuhr) feladata az időmérő szerkezettel nem rendelkező kijelzőórák (slave clock, nebenuhr) egységes vezérlése. Alkalmazásuk olyan helyen célszerű, ahol sok helyen kell ugyanazt a pontos időt kijelezni (tipikusan pályaudvarokon vagy üzemekben). A vezérlőóra biztosítja a kijelzőórák együttmozgását, ugyanakkor költséghatékony is: a sok kijelző egyszerű szerkezet lehet, és csak a vezérlő relatíve bonyolult felépítésű.

Ugyancsak vezérlőórát célszerű alkalmazni az olyan helyeken, ahol a kijelző nehezen hozzáférhető, és az óraszerkezet beállítása vagy karbantartása a kijelzés helyén nehézkes lenne (templomok és magasépületek toronyórái).

A vezérlőórák a régebbi időkben a pontosság érdekében ingaórák voltak, általában a hálózattól független „energiaellátással”, vagyis súlyhuzamú vagy rugós hajtású órák. Természetesen a hálózat, mint energiaforrás rendelkezésre állt, ezért a súly visszahúzását, vagy a rugó felhúzását a feszültséggel el lehetett végeztetni, de ez a megoldás biztosította az órák hálózatkimaradás esetére való életképességét.

A klasszikus „master clock” adott időegységenként vezérlőimpulzusokat szolgáltat a vezérelt órák számára, ez a fő feladata. Ez a feladat eléggé egyszerű szerkezetekkel megoldható. Ugyanakkor gyakran a főórákat kiegészítik programozható vezérlőrészekkel - ezen részek segítségével egy vagy több érintkező időzített zárását tehetjük lehetővé, ezzel vezérelve pl. iskolai csengőt stb. Ha csak a programozható vezérlési feladatokat valósítja meg az óránk, akkor ő egy szűk értelemben vett vezérlőóra (signal clock, signaluhr).

Természetesen ma már a vezérlőóra funkciókat korszerű, processzoros, a GPS vagy más rendszer által szolgáltatott atomóra pontosságú jelhez szinkronizált eszköz valósítja meg - ilyen szerkezetekkel mind Magyarországon, mind külföldön többen is foglalkoznak. És persze ne feledjük azt sem, hogy az ipari elektronika árcsökkenése ezeket a szerkezeteket behozta a háztartásokba: ma már minden nagyobb barkácsáruházban kapható a vezérlóóra funkcióit ellátó, a hálózati aljzatba dugható néhány száz, esetleg néhány ezer forintos eszköz.

Az elektronika fejlődése következtében a régi ingás vezérlőórák elvesztették gyakorlati jelentőségüket, de érdekességüket (legalábbis számomra) nem. Az alábbiakban a birtokomban lévő néhány darabot mutatom be.

Vezérlőórák

A Siemens hosszú időn keresztül gyártott HU10 típusának egy példánya. Érdekességei: programszalagos vezérlőrendszer; súlyhuzamú hajtás relés visszahúzással és „emlékezettel”…

· További részletek...

 

 

Siemens HU10/12

Egy klasszikus szűk értelmű vezérlőóra. Belül két higanykapcsolót is tartalmaz; rugós hajtású szerkezet, a rugó kézzel is felhúzható, de ezt elvégzi a beépített motor is…

· További részletek...

Jundes (?) SiU 7

Az oldal a 2GE Mérnöki Iroda domainja alatt található.